Dorstenia

Dorstenia

Dorstenia tillhör växtfamiljen Moraceae, som omfattar 37 släkten och cirka 1100 arter av örter, buskar och träd, mestadels med mjölkaktig sav som innehåller latex. Släktet dorstenia omfattar cirka 105 arter av främst suckulenta och caudiciformbildande örter från främst tropiska Afrika och Arabien med enskilda arter från Socotra, Indien och Ceylon. De små blommorna är grupperade i en intressant och karakteristiska platta gröna eller bruna kötttiga blommor som liknar små sköldar och har ett mycket säreget utseende. Många arter är självbefruktande och deras frön skjuter explosivt iväg från de mogna fröställningarna.

Det finns några unika sorter av Dorstena som är mycket eftertraktade av samlare och erbjuds sällan till försäljning. Ett par att nämna är Dorstenia Gigas, som är endemisk på en plats i världen och växer som vild på arabiska ön Socotra. En ännu mer sällsynt och exklusiv art är Dorstenia Gypsophila, som växer på en skiffer och kalkrik mark och är extremt sällsynt bland odlare, men dyker upp ibland som diskussionsämne.

Dorstenias är lätta att odla, förutom de senast nämnda som kräver speciell bahandling för att växa bra. Övriga Dorstenias behöver mer vatten än man kan tro, de föredrar halvsoligt till halvskuggit läge. De gillar inte alltför skarp sol, då de annars kan släppa bladen och försätta växten i skyddsläge.

 Ursprung och växtområde: Växternas ursprungsområden är utbredd på vida områden bestående av Etiopien, Somalia, Kenya, Tanzania, Saudiarabien, Jemen, Oman och Socotra.Växtplats: Växer på marken bland växt och bladverk i bushen, på öppna platser, och på bergshällar, höjd 100-2100 m.
De vanligaste Dorstenia är de suckulenta foetida formen och alla dess underarter. Den är en perenn sub-buske med stammar som är suckulenta som kan vara förgrenad eller ej. Detta är en mycket varierande art, särskilt i form och storlek av löv, och längden på bladskaft och stipler.Eftersom de olika formerna är genetiskt förbundna sinsemellan så är det nästan omöjligt att känna igen respektive arter.

Dorstenia Gigas


Dorstenia gigas är en mycket sällsynt suckulent
växt som är endemisk på ön Socotra söder om Saudi Arabien. Den utvecklar en tjock huvudstam som kan ha flera stora vertikala grenar och många horisontella mindre grenar, den blir uppemot 2 meter hög och bred i naturen. Hela kroppen har en ljusgrön nyans. Bladen är mörkgröna och är läderartade, nästan reptillika. Den kan inte hantera extrem kyla och värme utan fäller då bladen raskt. Om den är i rätt miljö, kommer den att växa året runt.
Det är en mycket efterfrågad växt för samlare runt om i världen.  Dorstenia gigas ses sällan på marknaden, men ibland erbjuds den av specialiserade odlare. Adeniumbigbay har sedan en tid sedan odlat fram ett antal av denna extremt ovanliga växt och kommer under 2017 att erbjuda plantor till försäljning.

Dorstenia gigas blommor är mycket säregna och liknar inget annat i växtvärlden.