Adenium obesum är en art av blommande växter i dogbane familjen Apocynaceae, som är inhemsk i Sahel-regionerna söder om Sahara (från Mauretanien och Senegal till Sudan) samt tropiska och subtropiska östra och södra Afrika och Arabien.
Adenium är en städesgrön eller vid torka lövfällande suckulent som kan förlora sina blad under kalla perioder, vilket är olika beroende på underart eller sort. Adenium kan bli 1-3 m hög med succulenta stammar och en kraftigt svullen basal bas. Bladen är spiralt ordnade mot spetsarna på skotten, lätt läderartade i strukturen, 5-15 cm långa och 1-8 cm breda. Blommorna är rörformade, 2-5 cm långa, den yttre delen är 4-10 cm i diameter och har fem kronblad. Den påminner om andra släkten som Plumeria och Nerium. Blommorna är normalt röda eller rosa, ofta med en vitaktig rodnad utåt i halsen. Idag har många hybrider tagits fram som har stor variation i form och färg som du kan läsa mer om i Adenium beskrivningen.
Adenium och dess underarter
[dropcap]1[/dropcap] [extra_wrap]
Arabicum
Adenium arabicum och dess naturliga växtplats hittar man längs södra och västra delen av den arabiska halvön. Växterna utvecklas mer caudiciform i de mer torra växtområdena och bildar mer trälika tjockstammade caudexer i mer vattenrika områden. Saudiska växter kan producera en upprätt kropp upp till fyra meter hög men högre upp i bergen är stammen reducerad till en massiv caudex. Bladen hos Arabicum är i allmänhet större än hos obesum och ofta tenderar att vara ludna och har mycket rundade bladkanter. Populationer i södra Jemen kännetecknas av korta, breda caudexes och största bladen i släktet som kan vara upp till 20cm långa och 12 cm breda. Vid odling av Arabicum så har den en bestämd vintervila och många släpper sina blad vid en konstant temperatur kring 10 grader. Växterna börjar blomningen i slutet av vintervilan, på vårvintern och fortsätter blomma ända in i början av sommaren. Blommorna varierar i storlek och färg, de Saudiska arterna har blommor som är ca 4cm i diameter medan de från södra Jemen har blommor upp till 8,5 cm. Kronbladen är ljust rosa med en vit hals och fröna hos arabicum är betydligt större än hos obesum.
[/extra_wrap] [dropcap]2[/dropcap] [extra_wrap]
Obesum
Adenium obesum (Svenska namnet på denna är Ökenros) är en mycket variabel art med ett stort utbud av växter med olika former på blad och blommor. Bladen kan vara små eller stora, släta eller lätt behårade, tillväxten hos dessa är kompakt och buskig eller lång och gänglig, den bildar med tiden en kraftig basal kropp kallat caudex men kan även bli lång och smal. Obesum och dess blommor har ursprungsfärger från rent vitt till den typiska rosa till djupt, nästan svartröd men har idag hybridiserats i Thailand och finns numera i alla färgkombinationer och även som dubbel- och trippelblommande. Dessa hybridiserade sorter är en fröjd för ögat och är en duktig konkurrent till alla orchidéer.
Adenium obesum är utbredd och varierande i dess naturliga livsmiljö. Den förekommer i ett brett band över subsahariska Afrika från Senegal till Sudan och Kenya. Den har en relativt lång sommarblommande period och kan hållas i tillväxt genom vintern på en varm och ljus plats. Det är de mest tillgängliga arter i odling och har använts som en av föräldrarna i många hybrider. Blommorna varierar i storlek och växten utvecklar så småningom en mycket fet caudex. Denna extremt varierande art förekommer främst norr om ekvatorn, sträcker sig söderut till Tanzania och norrut till Etiopien, Somalia, den arabiska halvön och ön Socotra. Den förekommer i hela södra Sahara till västra tropiska Afrika. Många av de former som ingår i denna art har tidigare beskrivits som separata arter. Ett antal underarter erkänns. Den finns som lövfällande, suckulenta buskar eller små träd som är 1-4 m höga. Någon till några är upprättstående, har släta stammar från en svullen bas och är avsmalnande mot spetsen där flera korta grenar sprider sig till upprättstående grenar. De ovala och elliptiska bladen är 80-100 långa och 30-35 mm breda, med korta bladskaft, och sitter grupperade på spetsarna av grenarna. Namnet obesum härstammar från det latinska ordet som betyder fett eller köttiga, med hänvisning till hur stjälkarna ser ut.
[/extra_wrap] [dropcap]3[/dropcap] [extra_wrap]
Socotranum
Adenium socotranum är sällsynt i gruppen. De härstammar endast från den isolerade ön Socotra i Indiska oceanen söder om den arabiska halvön och öster om Afrikas horn, mycket nära Jemen. Detta är jätten i gruppen, med massiva stammar upp till 15 meter långa och 8 meter i diameter. De bildar koniska stammar/caudex som är flera meter långa och upp till 2,4 m i diameter och liknar en miniatyr baobab vid odling. Bladen är ca 12 cm långa och 4 cm breda, färgen är mörkt grön med en vit huvudnerv och ljusa stora vener.
För många år sedan var Socotra en sovjetisk örlogsstad som var otillgänglig för de flesta vilket begränsade tillgången på plantor och frön. Under senare år har den blivit mer tillgänglig, men myndigheterna är mycket skyddande av naturresurser och det är olagligt att samla in växtmaterial av något slag. Adenium socotranum återfinns i tusental i naturen, men relativt få växter finns i odling. Ibland finns frön tillgängliga från de få växter som finns i odling. Adenium socotranum är endemisk från ön Socotra. Den skiljer sig från alla andra arter i dess mycket korta växtsäsong. De rosa blommorna visas under våren medan plantorna är utan blad. Sitt avlägsna ursprug, bra storlek, och tills nyligen otillgänglighet i handeln har gjort det till adeniums heliga graal. Denna magnifika art har länge varit helt okänd i odling, men har under senste tiden börjat dyka upp i odlarkretsar. Thailand är ett utvecklingsland för denna speciella art och har odlat fram många nya hybrider. Adenium Socotranum behöver massor av ljus och frisk luft och blir en bonsai vid inomhusodling. På vintern bör den förvaras vid lägsta temperatur 10 ° C och behöver väldigt lite vatten. Öka vattningen under våren då den vaknar till liv och temperaturen stiger. Den kommer att förlora blad om den blir övervattnad, likaså om den får torka för mycket. Under sommaren vattnas den med flytande gödning eller organisk gödsel. Den har en stor caudexbildande kropp och korta tunna grenar och behöver ingen beskärning. Saven är giftig, så tvätta händerna efter beskärning och undvik att få sav i öppna sår.
[/extra_wrap] [dropcap]4[/dropcap] [extra_wrap]
Multiflorum
Adenium multiflorum är annorlunda i jämförelse med obesum. Den har en smalare stam än A. obesum,. Den blommar i 3-4 månader under vintern utan blad. Blommorna är rikliga och kanske det mest slående av hela gruppen – de finns i Sydafrika -norra KwaZulu-Natal, östra Mpumalanga och Limpopo, östra Swaziland, Moçambique och Zimbabwe, som sträcker sig in i östra och västra tropiska Afrika till Malawi och Zambia. De är de mest attraktiva arterna i växtområet, är ett lövfällande tjockt skaft / buske som kan bli upp till 3m hög. Bladen är glänsande gröna ovan, blekare under, med tydliga huvudnerver. Blomningstid är maj till augusti. Namnet multiflorum kommer från latin och betyder många blommor. De har de näst största bladen i släktet, multiflorum odlas inte i stor omfattning då de växer långsammare än A. obesum.
[/extra_wrap] [dropcap]5[/dropcap] [extra_wrap]
Somalense
Adenium somalense växer i områden från Somalia söderut genom Rift Valley i Kenya och Tanzania. Bladen är 5 till 10cm lång vida samt 18till 25 mm breda och är ljusa gröna och har oftast vita nerver. I de naturliga växtområdena är somalense ett litet träd som kan bli upp till 15 meter lång med en mycket bred caudex formad kropp.
De flesta av de Kenyanska sorterna är buskiga med mindre caudexes, som troligen beror på hydridisering med A. Obesum som lätt inträffar på den kustnära sidan av landet. Blommorna hos somalense är mindre än A.obesum, oftast mindre än 5 cm i diameter med smalare och spetsigare kronblad. Blommans färg varierar från rosa till djupt röd, och blomningsperioden är vanligtvis under hösten men påverkas avsevärt av vart den växer. Adenium somalense är ganska lätttillgänglig för odling och lätt att odla. Nästan alla växter är den buskiga, och sköts likt A. Obesum. Denna art har en obligtorisk viloperiod som oftast börjar i November eller December, men kan hållas vintergrön och blommande genom hela vintern om den har varmt och ges lätt bevattning.
Somalense var. Crispum
Adenium somalense var. crispum skiljer sig dramatiskt från somalense, det vill säga, den trädbevuxna sorten. Växterna är dvärgar med napiform, dvs. Kålrotsformad likt subterranean caudex. De har relativt tunna rötter som nästan uteslutande kommer från den övre delen av caudexen vlket är precis under markytan.
Det är mycket olikt den trädbevuxnasomalenses tjocka saftiga rötter som strålar ut från basen av den breda caudex som växer ovan jord. De få ovan jordiska stjälkarna är upprätt till stigande och knappt saftiga och är sällan mer än en meter hög. Bladen är smalt linjära, oftast starkt vågiga bladkanter och är tydligt vitådrad.
[/extra_wrap]
[clear]