Höst och vinter med dina Adenium

Odlingsråd

Höst och vinter med dina adenium

Med hösten precis runt hörnet är det nu dags att kolla dina Adenium innan de går in i viloperioden för vintern. Det finns fortfarande tid för dina Adenium att växa, speciellt om du håller dem i rumstemperatur kring 20 grader. Adenium Obesum är de som klarar att växta och behålla bladen genom hela vintern om du ger dem värme och extra ljustillskott. Arabicum och Socotranum börjar tappa bladen och går ner i vila om du får en medeltemperatur under 20 grader, så de kräver bra mycket mer värme och ljus för att inte stanna av.

En av de vanligaste problemen är stam- och rotröta. Stam- och grenröta uppstår när de

Stamröta
Stamröta

står våta för länge när temperaturen för låg, speciellt under våren och hösten. Var extra noga med att de får torka ur i rotklumpen innan vattning sker igen. Stamrötan uppkommer när bladen är ständigt våta.

Stamrötan är lättast att behandla, som enklast görs genom att skära av delar av stammen / topparna på grenar och låta detta torka. Undvik vatten på dessa områden tills skärytorna torkat helt. Stamrötan syns tydligt på toppen på grenarna som blir bruna och bladen snabbt gulnar och faller av.

Rotröta

Rotröta hos Adenium orsakas av en svamp, vilket är det vanligaste problemet med

Rotröta
Rotröta

Adenium. Rötan är antingen svart, mörkbrun eller gul. Den själva rötan kan vara våt eller torr och den går sakta nerifrån och uppåt. När vi ser detta går det inte att vänta att växten tar hand om detta, utan vi måste stoppa rötan genom att skära bort allt missfärgat, inte ens en liten svart prick får lämnas kvar, för då fortsätter Pic3 H&Vrötan vidare. Skär är tillräckligt långt ner så att du ser bra och frisk vävnad utan missfärgningar.

Adenium kan ibland stoppa denna röta genom att bilda en inkapslad zon. Detta händer oftare i ökenklimatet än i fuktigare och kallare klimat, men om du har en period där krukan och rotklumpen fått torka ut ordentligt så kan rötan torka och kapslas in. Ett säkert tecken när rotröta uppstår är när bladen snabbt blir gula och börjar falla av.

Övervattning

Adenium kan också snabbt få gula blad som ramlar av då övervattning skett under en tid. Låt rotklumpen torka och bevaka sedan en tid framöver att inte någon röta uppstått på grund av övervattningen.

Jimmy
AdeniumBigBay